Država
putovanja.net, Hrvatska
30. siječnja 2016.

Ratings: 5 / 5 from 1 users


Stadion: Geoffroy Guichard


Ključne činjenice

Klub: AS Saint-Etienne
Otvorenje: 1931
Kapacitet: 41.500 sjedala

 

Povijest i opis


Stadion Geoffroy-Guichard je izgrađen na zemljištu koje je donirao osnivač Geoffroy Guichard (koji je također osnovao Casino grupaciju). Predsjednik kluba, njegov sin Pierre je zauzvrat odredio da se stadion nazove po njegovom ocu.

Stadion Geoffroy-Guichard je službeno otvoren 13. rujna 1931. utakmicom između AS Stephanoisa (koji će se kasnije zvati Saint-Etienne) i Cannesa (1-9).

Stadion se sastojao od jednih tribina sa 800 sjedala, nekoliko terasa i atletske staze koja okružuje teren. Stalni radovi sa čelikom su uzrokovali redovito prskanje iskri na teren.

Stadion Geoffroy-Guichard je podvrgnut velikom preuređenju 1956. kada su uklonili atletsku stazu, a tribine preoblikovali u četverokut.

Kada je grad Saint-Etienne postao vlasnik stadiona 1968., nastavljeni su radovi koji uključuju novu tribinu nasuprot glavne i krov koji prekriva te dvije tribine. To je rezultiralo povećanjem kapaciteta na skoro 40.000.


Stadion se dalje proširio i renovirao za Europsko prvenstvo 1984., što je povećalo kapacitet na 48.270, od čega su skoro pola sjedala. Tjekom prvenstva stadion je udomaćio dva grupna susreta.

Stadion je morao pričekati do Svjetskog prvenstva 1998 kako bi doživio novu nadogradnju. Ugrađena su sjedala i povećan je broj komercijalnih objekata.

Tjekom SP-a 1998., stadion Geoffroy-Guichard je bio domaćin pet grupnih susreta i jednom susretu u šesnaestfinalu između Argentine i Engleske (2-2).

Stadion Geoffroy-Guichard je izabran kao mjesto održavanja za Europsko prvenstvo 2016., te stoga prolazi novo veće preuređenje.

Projekt uključuje ponovnu izgradnju i renovaciju svih tribina, što će rezultirati sa 41.500 sjedećih mjesta. Radovi su trenutno u zavšnoj fazi, s 3 od 4 završene tribine, a ostatak radova će biti gotov do sezone 2014/2015.Kako doći

Stadion Geoffroy-Guichard je smješten ka sjeveru grada Saint-Etienna, samo 2 kilometara od centra grada i glavne željezničke postaje. Može se prošetati do stadiona za pola sata.

Alternativno možete putovati tramvajem T1 ili T2 od centra grada (Place Jean Jaures). Idite njima prema sjeveru i izađite nakon kratke vožnje na stanici G. Guichard. Odatle možete hodati 5-10 minuta do stadiona.

Od glavne željezničke postaje (Chateaucreux) možete ići busom 9 u smjeru Montreynauda. Izađite na postaji Le Marais, od koje vas djeli kratka šetnja do stadiona. Autobusi polaze bar jednom u 15 minuta,  a put neće biti duži od 10.

Stadion Geoffroy-Guichard je smješten blizu A72 autoceste. Ako dolazite iz smjera Lyona, pratite A72 Saint-Etienne. Od A72, izađite na izlazu 13 Montreynaud/Technopole i skrenite desno prema gradu. Pratite cestu oko kilometar i skrenite desno u ulicu Camille de Rochetaillee. Nakon parsto metara skrenite ponovno udesno na ulicu Paul et Pierre Guichard.

Address: 14 Rue Paul et Pierre Guichard, Saint-Étienne

 

Jesti, piti, spavati

Stadion Geoffroy-Guichard je smješten u području koje je mješavina poslovnih zgrada, industrije i ostalih sportskih objekata. Nije baš privlačno područje, a ima par opcija za prehranu i piće, pa je zato bolje otići u centar grada.

Nema hotela u blizini ovog stadiona, ali ako dolazite automobilom, Hotel Austria i Hotel Ibis Saint-Etienne su odlične opcije uz autocestu A72, a samo su 15-20 minuta šenje udaljeni od stadiona. Kliknite ovdje da bi pregledali hotele u blizini stadiona Geoffroy-Guichard.

Ako putujete javnim prijevozom, najbolja opcija bi bila smještaj u centru grada Saint-Etienna ili blizu željeničke stanice. Postoje razne prihvatljive opcije, koje možete pronaći ovjde.
Tickets

 

Karte

Karte za utakmice Saint-Etienna možete kupiti online, telefonom na broj 3223, na uredu na stadionu, u klupskoj trgovini u blizini stadiona, ili preko trgovina Francebillet, Ticketnet, i Digitick.

Karte se također mogu kupiti na ulazu na dan utakmice. Dolasci na utakmice Saint-Etienna su se drastično povećali nakon preuređenja stadiona, ali karte se mogu nabaviti za većinu ligaških mečeva kao i za nekoliko visoko-profilnih utakmica.

Karte za običnu utakmicu koštaju od 15 do 40 eura, ali cijena varira ovisno o protivniku.

 

Bitne poveznice

Asse.fr – Službena stranica AS Saint Etienna.
Toursime-st-etienne.com – Službena stranica turističke zajednice Saint-Etienna.
Reseau-stas.fr – Informacije o javnom prijevozu u gradu Saint-Etiennu.